Leif Björkman: Säkerhetstjänstens egen berättelse om spionjakten krigsåren 1939-1942. Hjalmarsson & Högberg. 325 s.
Leif Björkman skrev sin avhandling om Sverige inför operation Barbarossa och disputerade i historia bara 27 år gammal. Därefter ägnade han sig i många år åt arbete inom näringslivet. I den nya boken återvänder han till krigsutbrottet 1939, och kartlägger föregångaren till dagens SÄPO, Allmänna säkerhetstjänsten. Han bygger på tidigare hemligstämplat material.
Jessica Mills: My mother wears combat boots : a parenting guide for the rest of us. AK Press. 329 s.
Författarinnan är turnerande rock- och punkmusiker, men också politisk aktivist med två barn. Hon ledsnade på de traditionella böckerna om föräldrar och barn, och har skrivit en egen guide för föräldrar med, låt oss säga, en “alternativ livsföring”. Hon har med likasinnade bildat föreningen The Village cooperative skool, som vill verka för barns kreativitet och olika individuella behov, och en respektfull och antiauktoritär barnuppfostran, något som de inte tror är ledstjärnor i dagens brittiska hemmiljöer och skolsystem. Boken innehåller råd till föräldrar. från barnets födelse och till fem års ålder, och behandlar alla upptänkliga problem och situationer.
Lucy Robinson: Gay men and the Left in post-war Britain : how the personal got political. Manchester university press. 219 s.
Författarinnan undervisar i modern historia vid universitetet i Sussex. Hon har forskat om homosexuella män och deras organisationer i Storbritannien, organisationer som också bevakar och tar upp politiska frågor. Hur frågor om sexualitet numera också berör vänsterns arbete, och politik över huvud taget, skriver hon också om. Inte minst sedan AIDS blev en fråga av vikt på 1980-talet.
Richard Kempton: Provo : Amsterdam’s anarchist revolt. Autonomedia. 158 s. : ill.
Amsterdam drabbades i juni 1966 av fem dagars upplopp och våldsam kamp mellan unga demonstranter och polis. Den utlösande faktorn var när en student, Jan Weggelaar, dödades av polisen, och en annan, Floris Schaper, skadades svårt. Författaren Richard Kempton, verksam vid Berkeley university i Los Angeles kom genom sin holländska flickvän på 1970-talet i kontakt med den vildvuxna grupp holländska anarkister och studentradikaler som på 1960-talet kallades “Provos”. Han följer historien tillbaka till 1962 och happeningkreatören Robert Jasper Grootveld’s antitobakskampanjer. Inspirerade av Dada och de franska situationisterna eskalerade Provos kampanjer i Amsterdam, och kulminerade 1966 vid kronprinsessan Beatrix bröllop med exnazisten Claus von Amsberg.
Efter upploppen 1966 dog Provo-rörelsen ut. Den lyckades aldrig organisera sig partipolitiskt, och när de ledande organisatörerna försvann från scenen försvann också Provos karakteristiska vita cyklar från Amsterdams centrum. Men stadens hela sociala och kulturella liv skulle förändras drastiskt, mycket tack vare eller på grund av studentoroligheterna på 1960-talet. Boken innehåller en rad av Provorörelsens mest centrala dokument, flygblad och uttalanden.
Myrna I. Santiago: The Ecology of oil : environment, labor and the Mexican revolution, 1900-1938. Cambridge university press. 411 s. : ill.
Revolutionen i Mexiko mot diktatorn Porfirio Diaz inföll 1910-1920. Sedan de båda revolutionsledarna Zapata och Pancho Villa mördats etablerades en sorts enpartistat under det statsbärande partiet Partido revolucionario institucional som kom att regera Mexiko ända till millennieskiftet 2000. Författarinnan Myrna Santiago, verksam vid St Mary’s college of California beskriver i boken inte bara oljans betydelse för den mexikanska ekonomin, utan också den åverkan på och förgiftning av naturen som den medfört. En stor del av inkomsterna från oljeindustrin, som nationaliserades 1938, har gått ner i fickorna på partifunktionärer från det ledande partiet PRI.
Sheila Cohen: Ramparts of resistance : why workers lost their power and how to get it back. Pluto Press. 248 s.
Sheila Cohen har undervisat vid London Metropolitan university och Center for Worker education i New York, och har varit fackligt aktiv, och redaktör för tidskriften Trade union news. I debattboken redogör hon för den starka fackliga tillbakagången i Storbritannien och USA under 1980- och 1990-talen. Hennes utgångspunkt är dock snarare positiv: att så mycket facklig aktivism ändå finns kvar. I boken intervjuar hon fackligt aktiva i USA och Storbritannien, hennes referenslista innehåller ett hundratal fackliga organisationer i de två länderna. Boken ger en mängd förslag på hur fackföreningsrörelsen ska ta tillbaka makten.
John Roosa: Pretext for Mass Murder : The September 30th movement and Suharto’s coup d’état in Indonesia. University of Wisconson press. 329 s. : ill.
1 oktober 1965 kidnappades fem höga officerare av vad som sades vara ett kommunistiskt kuppförsök inom Indonesiens armé. Upproret slogs ner samma dag, och utlöste ett blodbad på indonesiska kommunister och socialister, mellan en och en och en halv miljon människor avrättades och dödades av den indonesiska armén under ledning av general Suharto. Den amerikanske historikern John Roosa försöker nu tillsammans med indonesiska forskare att lösa mysteriet med den s.k. 30 september-gruppen, en grupp officerare som i syfte att förhindra en kupp mot Indonesiens populäre ledare Sukarno, kidnappade och mördade fem av de högsta officerarna i armén, bara för snabbt gå samma öde till mötes, när general Suharto, med USA:s goda minne, utlöste ett av de värsta blodbaden i ett icke-krigförande land i modern tid. Boken pekar, till skillnad från tidigare forskning, på att den mystiska 30 september-gruppen verkligen kan ha existerat, och att Suharto istället för att ha iscensatt hela kuppen, genom att spela ett högt spel och utnyttja den tumultartade situationen, kunde gripa makten och utlösa massmordet.