Storstrejksåret 1909 såg Allan Chrisiernin något som kom att påverka honom starkt. År 1965, 56 år senare, nedtecknade han följande minnesbild.
Mäktigt och imponerande drog demonstrationståget fram genom Nyköpings huvudstråk. I spetsen musikkåren och de röda fanornas svaj. Därefter följde i hundrafaldiga rader de strejkande och lockoutade arbetarna. Bland dem gick en nioårig pojke manhaftig och stolt.
Det var hans första demonstration och han visste att det var storstrejk och nu skulle ingen arbeta… Sedan demonstranterna samlats nedanför teaterscenen i Folkets Park och mötet öppnades, inträffa något av en socialistisk väckelse hos nioåringen. En scen utspelades som ännu i dag – efter 56 år – står levande för honom.
In på scen störtade nämligen en man med ett hår som en lejonman och försedd med en jättestor svart fluga under hakan. Han slog näven i talarstolen och skrek: ”Det brakar och knakar i samhällets fogar och band”. Talaren erövrade nioåringen med ens. Så där skulle en socialist se ut! Långt hår, svart fluga, ett vildsint utseende, näven tungt i talarstolen så att det small bra.
Allan Chrisiernin skrev detta år 1965. Talaren som Allan såg och hörde, var Einar ”Texas” Ljungberg. Minnet finns nedtecknat i Veteranföreningen Gamla Gardets arkiv.
Gamla gardet var en förening som bildades för personer som varit med i det gamla socialdemokratiska ungdomsförbundet, 1903-1917. Gamla Gardet bildades den 22 februari 1940 av gamla ungdomsklubbister från tiden före 1917 och utvidgades 1961 till en veteranförening för den politiska och fackliga arbetarrörelsen i Stockholm.
Det fastställdes att för medlemskap erfordrades: att man sammanlagt innehaft uppdrag i minst 25 år inom arbetarrörelsen och kooperationen samt att man skulle vara socialdemokrat. Arkivet Veteranföreningen Gamla gardet, 1905-2006, utgörs av 15 volymer. Hela arkivet förvaras på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.
Einar “Texas” Ljungberg, 1880-1974, var en svensk vänster-socialistisk politiker. Han fick 1909 en fängelsedom för att ha uppviglat gentemot monarkin och förespråkat en demokratisk republik. Smeknamnet “Texas” kom sig av att han efter fängelsetiden för en period lämnade Sverige för USA.
Vid återkomsten till Sverige fortsatte Ljungberg att engagera sig politiskt. Ursprungligen engagerad i den unga kommunistiska rörelsen, sedemera i den socialdemokratiska.
Einar Ljungbergs arkiv förvaras på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Arkivet omfattar totalt 68 volymer, eller i egentlig mening 65 volymer samt tre kartonger böcker. Såväl böckerna som breven finns registrerade i separata register. Arkivet har ordnats och omordnats vid olika tillfällen varför viss inkonsekvens råder bland serierna. Vissa serier innehåller volymer som är helt oordnade (2.1:06 Manuskript, 4.1:09-16 samt även delar av serie 5.1 Tidningsklipp).
Tips från biblioteket:
På uppviglarstråt : färdminnen / av Einar Texas Ljungberg, Stockholm : Fram., [1917]. – 158 s.
Försvarsnihilisten : kamp mot militarismen i alla dess former (tidskrift)
Antimilitaristisk katekes. – Stockholm : Fram, 1914. – 16 s. (Gavs ut i 10 upplagor mellan 1914 till 1918. Vi har samtliga).