Boktips, juni 2010


Johan Svanberg: Arbetets relationer och etniska dimensioner : verkstadsföreningen, Metall och esterna vid Svenska Stålpressnings AB i Olofström, 1945-1952. Linnaeus university press. 394 s.

 

Den stora arbetskraftsinvandringen till Sverige tog fart direkt efter andra världskrigets slut. Bland de första invandrarna som då kom till Sverige var estniska flyktningar, varav några värvades direkt från flyktingläger i Tyskland. Historikern Johan Svanberg undersöker hur de estniska invandrarna togs emot vid Svenska Stålpressnings fabrik i Olofström: av det lokala facket, av verkstadsföreningen, och av Metall centralt. Johan Svanberg har tidigare undersökt jugoslaviska arbetskraftsinvandrare i Växjö (Svenska fläktfabriken) kring 1970.

 

Bidjut Chakrabarty och Rajat Kumar Kujur: Maoism in India : reincarnation of ultra-left wing extremism in the 21st century. Routledge. 250 s.

 

Prakash Singh: The Naxalite movement in India. New Delhi : Rupa. 318 s.

 

Ända sedan 1967 har de s.k. naxaliterna i östra Indien kämpat mot den indiska staten och mot de företag som gärna vill komma åt de stora bauxit-tillgångarna som finns i naxaliternas hemtrakter. Naxaliterna bildade redan 1969 ett maoistiskt kommunistparti i Väst-Bengalen, som stöder sig på ursprungsbefolkningen i skogarna, och har kallats ”det enskilt allvarligaste inre hotet mot [den indiska] nationens säkerhet”. Den militära grenen har också på senare år genomfört  uppmärksammade terrorattacker mot civila i Väst-Bengalen.

 

Exploring the utopian impulse : essays on utopian thought and practice. Edited by Michael Griffin and Tom Moylan. Peter Lang. 434 s.

 

Både Marxism och kommunism hämtade näring ur de s.k. utopiska socialisternas visioner, vars historia går tillbaka långt före Marx. I boken presenterar en rad forskare nya vinklar på utopiska tankar hos konstnärer som Andrej Tarkovskij, H.G. Wells, Seamus Heaney, William Morris, Robert Musil och Ludwig van Beethoven, och hos filosofer som Adorno, Derrida, Ernst Bloch, Platon, och Fredric Jameson.

 

Chris Ealam: Anarchism in the city : revolution and counterrevolution in Barcelona, 1898-1937. AK Press. 263 s.

 

De spanska anarkisterna, och senare anarkosyndikalisterna, var framgångsrika och konkurrerade med kommunisterna, inte minst i den stora industristaden Barcelona. Författaren, som sedan några år bor i Madrid, ger här den spanska anarkismens historia fram till dess klimax vid inbördeskriget 1936-1939, och därefter tillbakagång och exil.

 

Irka Cederberg: Född fördömd : romerna – ett europeiskt dilemma. Leopard. 218 s.

 

Romerna är ett av de mest utsatta och förföljda folken i Europa idag, inte minst i forna öststater som Ungern, Tjeckoslovakien och Rumänien. Journalisten Irka Cederberg har skrivit om romerna under tjugo års tid och följt deras situation i flera europeiska länder.

 

Göran Greider: Det måste finnas en väg ut ur det här samhället. Ordfront. 300 s.

 

Texter, som också kan ses som inlägg i den stundande valrörelsen. Om finans- och klimatkrisen, om vänsterns kris, men också om författarens uppväxt i en annan tid, i Vingåker i Sörmland.    

 

Vijay Prashad: När bojorna brast : historien om tredje världens segrar och nederlag. Leopard. 418 s.

 

Den indisk-amerikanske författaren är verksam vid Trinity college, Boston. Han skriver om tredje världens befrielse från kolonialism efter andra världskriget, med namn som Nasser, Nkrumah, Gandhi, Sukarno. Men också om ständiga bakslag och nederlag mot de forna kolonialherrarna och de multinationella företagen på jakt efter billiga råvaror. Om drömmar, och om mardrömmar.

 

Bengt Göransson: Tankar om politik. Ersatz. 142 s.

 

Författaren, född 1932, tidigare bl.a. kultur- och utbildningsminister, skriver i denna tänkebok om folkbildningens och kulturens betydelse, medborgarperspektivet contra ”kundperspektivet”, om skolan, politikens gränser, om ”frihet eller valfrihet”, om skillnaden mellan teori och insikt.

 

Richard Pipes: Communism : a history. Modern library chronicles book. 175 s.

 

Är kommunismen som ideologi och statsform död? Medan intresset för Marx ursprungliga filosofi fortsätter att intressera, verkar utvecklingen av marxism-kommunismen i Sovjetunionen och Kina snarare avskräcka. En ny skriftserie vi köpt in, redigerad av Tariq Ali, hade därför symptomatiskt nog rubriken What was communism? En historisk parentes måhända?

En av de stora experterna på området, och en av dess häftigaste kritiker, gav 2001 ut denna lilla bok, en kortfattad introduktion i ämnet, och samtidigt (kanske) ett bokslut.