Arbetarlitteraturens dag 2024


Vi är glada att åter öppna våra dörrar för arbetarlitteratursällskapen!

Tillsammans med AKS – Arbetarnas kulturhistoriska sällskap, arrangerar vi en dag med samtal, bokbord och presentationer av arbetarlitteratursällskap.

Vi håller öppet även för den intresserade allmänheten, så passa på att botanisera bland bokbord och höra vilket arbete som utförs i de olika sällskapen.

Under dagen kommer även Johan-Olov-sällskapet att erbjuda en kortare (ca 15 min) del av teaterföreställningen ”Änglaknäpp”.

En lättare lunchsmörgås kommer att erbjudas till självkostnadspris.

Vid frågor, kontakta info@arbark.se

PDF för utskrift

Änglaknäpp

En musikalisk bergslagsskröna av Johan-Olov Johansson. Framförd av Lars Hjertner, en fiol och en ”guitar”…!

Enmansföreställningen Änglaknäpp, är baserad på Johan-Olov Johansson novell med samma namn ur boken Underliga Människor (1934). Smeden och fiolspelmannen Bjurbäcken sätter musicerandet högt över arbetet i smedjan. Han möter kärleken i den vackra Anna-Greta, men allt ändras när väckelsen, i predikanten Axel Hermans jublande lovsång, når bruket. Bjurbäcken blir en bricka i spelet mellan himmel och helvete och fiolen stämplas som nyckeln till allt det onda!

Föreställningen är dramatiserad och regisserad av Mats-Arne Larsson och musiken vald ur den svenska folkmusikskatten av Lars Hjertner.
Urpremiären ägde rum På Skaraborgsteatern i Skövde i februari 1995.
Sedan dess har föreställningen spelats runt om i landet ca 250 gånger.

”Det här är en berättelse som lika gärna hade kunnat handla om mig om jag hade varit född 100 år tidigare. Jag känner stark sympati för Bjurbäcken”.

Lars Hjertner

Några pressröster:

“Utan en enda onödig fras eller ett överflödigt ord briljerade Lars Hjertner med rollspel och vackert fiolspel.”

Skaraborgs Läns Tidning

“Satiriskt och humoristiskt berättar Lars Hjertner denna skröna ur det svenska folkdjupet… en värmande och opretentiös föreställning som gav oss alla i publiken en liten änglaknäpp.”

Svenska Dagbladet

Lars Hjertner kan konsten att berätta. Han levandegör ett stycke folklighet om spelmannen som inte får spela för sin hustru. Och när orden inte räcker till fyller Hjertner på med fiolen… utomordentlig berättarkonst med rötter rakt ner i folkdjupet.”

Dala-Demokraten