Venceremos (Wir werden Siegen). Hrsg. von Antifaschistischen Linke Berlin. 81 s. : ill.
Mycket av våra nyförvärv består av den här typen av material, från vänstergrupper och alternativrörelser runt om i världen, på olika språk. Här speglas Spanien och arvet efter spanska inbördeskriget sedan 70 år, 1939-2009, kampen mot fascismen, kampen för demokrati, och med maningen att vi inte får glömma hur man kämpade sig till demokratiska rättigheter på den iberiska halvön. Ett smakfullt häfte, rikt illustrerat.
Lisbeth Ulfstedt: Stolta, starka, stridbara : Grafiska fackförbundet 1973-2009. 188 s. : ill.
Ursprunget till Grafiska fackförbundet, Svenska typografförbundet, brukar kallas Sveriges äldsta fackförbund. I Nils Wessels historik över typografförbundet 1887-1936 går historien ända tillbaka till boktryckets barndom på 1600-talet, och boktryckarlärlingarnas kamp för löner, arbetsförhållanden och kollektivavtal. Typografiska föreningen i Stockholm, som var en föregångare till typografförbundet, grundades 1846. Föreningens omfattande bibliotek förvaras fortfarande hos oss på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Tidigare har också en bok med historiska uppsatser kring Typografförbundet getts ut, den planerades till förbundets 75-årsjubileum, och utkom 1965.
Maj 2009 sammanslogs Grafiska fackförbundet med Skogs- och Träfacket. I samband härmed gavs denna historik ut som behandlar Grafiska mellan 1973-2009, en period när det grafiska yrket förändrades i grunden, i och med datoriseringens utveckling. Journalisten Lisbeth Ulfstedt har i denna bok byggt på intervjuer om utvecklingen sedan Grafiska bildades som förbund 1973, då olika med grafikerna besläktade yrkesgrupper som bokbindare och litografer slogs samman till Grafiska fackförbundet. Boken bygger främst på intervjuer med gamla ordföranden, ombudsmän, kvinnliga medlemmar, försäkringsansvariga, skyddsombud och andra som varit med om förbundets rika historia som nu går mot ett slut och en ny, säkert inte mindre händelserik, epok. Den är rikt illustrerad
Jonathan Brent: Stalins arkiv : sökandet efter det nya Ryssland. Övers.: Margareta Eklöf. Ekerlids historia. 302 s. : ill.
Förf. arbetar vid det ansedda förlaget Yale university press, där han under många år publicerat skriftserien ”Annals of Communism”. Han har som första forskare från väst fått tillgång till diktatorn Josef Stalins privata arkiv och bibliotek, och boken är inte minst en intressant skildring av sovjetiskt och ryskt arkiv- och biblioteksväsen, och en betraktelse över hur stor betydelse begreppet ”stalinism” fortfarande har i Ryssland.
Tristram Hunt: The frock-coated communist : the revolutionary life of Friedrich Engels. Allen Lane. 442 s. : ill.
Friedrich Engels har länge stått i skuggan av den mer kände kommunisten Karl Marx. En av Englands mest kända yngre historiker, Tristram Hunt, lyfter nu fram Engels i ljuset som en man med många sidor och begåvningar, en kommunist i frack som med sitt inflytande styrde den socialistiska rörelsen från sin stora våning vid Regents park i London, till sin död 1895.
Engels växte upp i industriöverklassmiljö i Manchester och älskade rävjakt, han hade en irländsk arbeterska som älskarinna, men efter 1869 ägnade han sig helt åt den kommunistiska rörelsen tillsammans med parhästen Marx. Hunt lyfter fram Engels egna skrifter, hans progressiva tankar om kvinnans frigörelse, industrins och teknikens framväxt, kolonialismen och tredje världen. Han förutsåg med sina praktiska kunskaper från industrin många av de problem en fri ekonomisk marknad skapar.
Boken är illustrerad och innehåller också Engels egna upplevelser och rapporter från revolutionsutbrotten 1848-49, och Pariskommunen 1871.
Jens Holm: EU inifrån : berättelser från EU-parlamentet 2006-2009. Nixon. 199 s.
Lagom till valet till Europaparlamentet i juni skriver Vänsterpartiets EU-parlamentariker Jens Holm en kritisk bok om sina fyra år i Bryssel. Han kritiserar den mäktiga kommissionen för att sakna öppenhet, den miljardslukande klimatförstörande djurindustrin, den bakvända jordbrukspolitiken, den konservativa EU-domstolen, den dyra resecirkusen varje månad mellan Bryssel och Strasbourg, den teknokratiska mansdominansen i vad som Holm uppfattar som en marknadsliberal superstat. Men han skriver också om positiva möten med parlamentariker från andra europeiska länder och om hur en helt annan politik skulle kunna se ut.
Spain betrayed : the Soviet Union in the Spanish civil war. Edited by Ronald Radosh, Mary R. Habeck and Grigory Sevostianov. Yale university press. 537 s. : ill.
Redaktörerna presenterar 80 olika dokument ur fd sovjetiska arkiv, som sammantaget ger en mörk bild av Sovjetunionens engagemang i det spanska inbördeskriget. Några ämnen som tas upp är handelsförbindelserna, inte minst vapenaffärerna mellan Spanien och Sovjetunionen; om hur högt uppsatta politiker i Stalins närhet lekte med tanken att göra Spanien till en sovjetisk republik; avogheten mot syndikalister och anarkister som ledde till öppen strid med kommunisterna i Spanien; de internationella brigadernas betydelse och varför de plötsligt upplöstes; Kominterns inflytande i kriget. Historieprofessor Stanley G. Payne skriver på bokens omslag att den ”will have a major impact on Spanish Civil War studies”.
Aino Trosell: Järngreppet : kriminalroman. Norstedts. 344 s.
Aino Trosell är en av våra mest uppskattade arbetarförfattare, men idag lika känd som deckarförfattare. Hon har mutat in delar av Dalarna och Bergslagen i sina kriminalhistorier, precis som en annan arbetar- och deckarförfattare, Kjell Eriksson, skriver om Uppland.
I den nya romanen tar Trosells hjältinna, städerskan och köksan Siv Dahlin, arbete på ett konferenshotell i Jernbergshyttan. I genuin, välbeskriven gruvmiljö bland masugnar och gruvorter, ovan och under jord, utspelas sedan ett spännande och rysligt drama med förgreningar långt tillbaka, flera generationer i tiden.