- Detta evenemang har redan ägt rum.
Att tänka är nödvändigt – ”Slavoj Žižek”, Cecilia Sjöholm
10 september 2019 @ 17:15 - 18:00
Välkomna till den första föreläsningen av fyra, i föreläsningsserien ”Att tänka är nödvändigt”, ett samarbete mellan Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Södertörns Högskola.
Denna första föreläsning om ”Slavoj Žižek”, hålls av Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns Högskola
Nedan följer en introducerande text till Žižek, av bibliotekarie Hans Larsson.
Slavoj Žižek (1949- )
” (…) endast när vi helt och hållet omfamnar [en tragisk] pessimism, genom att acceptera att det inte finns någon framtid (inom systemet), kan en öppning för en kommande radikal förändring uppstå.”
Det rådande bör överges. Det är mot bakgrund av detta krav som hans försök att väcka begreppet ”kommunism” till nytt liv bör förstås. Därför även initierandet av en rad konferenser under åren 2009-2013 där han tillsammans med likasinnade intellektuella vände och vred på begreppet för att undersöka dess möjliga aktualitet och potential. Lika lite en manual här som i hans övriga skrifter – vid något tillfälle lär han ha sagt att han förvisso har en hatt men ingen kanin att dra upp ur den.
Istället för Vad bör göras handlar det snarast om en annan fråga: Varför dröjer det?
Žižek menar att vi rör oss i ett ideologiskt töcken vars dimbankar gör det svårt för oss att se klart och veta var vi ska placera fötterna; egentligen vet vi väldigt väl, men vi handlar tvärtom för att vi hela tiden roterar inom de ramar som angetts av det rådande samhällssystemet och är drabbade av de fiktioner som genereras utifrån detta. Den franske psykoanalytikern Jacques Lacan är ständigt närvarande i hans texter. Men så även Hegel. Och Marx.
Att få ihop dessa till en form av helhet kan möjligtvis sägas utgöra en av hans teoretiska drivkrafter – så kan exempelvis Marx’ begrepp ”mervärde” speglas av Lacans ”mernjutning” och knyta an till Lacans ”petit objet a”, överskottet, den felande länken, begärets orsak.
Det inledande citatet ovan föregås av en hänvisning till TV-serien ”The Wire” och Žižek hänvisar ofta till produkter skapade av det som brukar kallas populärkulturen. Detta mestadels för att han finner illustrativa exempel här, i grund och botten ser han kulturindustrins yttringar som en del av problemet: Vi värjer oss mot att hamna i ”verklighetens öken”, att se saker och ting som de är, och väljer istället fantasierna och det imaginära.
Vi snärjer oss allt hårdare i (ideologiska) slöjor producerade av kulturindustrin för att undvika att se och svara på en verklighet som framstår som alltmer bekymmersam.
Hans Larsson
Hänvisningar i texten:
Žižek, Slavoj, De farliga drömmarnas år, Hägersten :Tankekraft förlag, 2013, s. 201
Rekommenderad vidareläsning:
Žižek som samtidsanalytiker. Red. Anders Burman, Cecilia Sjöholm. Hägersten : Tankekraft Förlag, 2018, 238 s.