- Detta evenemang har redan ägt rum.
Vår fana är röd – vernissage med Markus Johnson
28 oktober 2017 @ 12:00 - 15:00
Lördagen den 28 oktober håller vi vernissage med Markus Johnsons examensarbete från Konstfack, våren 2017. Under dagen kommer även två föredrag att hållas med Maryam Fanni från gruppen MMS och Rikard Heberling.
De två föredragen som presenteras under dagen berör två separata arbeten med historisk forskning, som har flera beröringspunkter med Markus Johnsons examensprojekt och samlingarna hos Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. Föredragen kan ses som två utsnitt från respektive arbetsprocess.
Både utställningen och föredragen berör tematik såsom arbetarhistoria, organisering, kollegial gemenskap och yrkesidentitet sett genom både ett formgivningsmässigt och historisk perspektiv.
Vernissage: Vår fana är röd – Bärs av händer med brinnande glöd – Markus Johnson
Den röda fanan spred sig som en löpeld i maj genom Europa under 1800-talet, med utgångspunkt i denna visuella artikulation av motstånd och organisering har Markus Johnson i sitt examensarbete från konstfack arbetat med frågeställningar rörande arbete, hantverk och organisering idag. Det är en spekulation i en ny gnista, med utgångspunkt i tryck och fanor från den tid då det politiska besjälade inte bara reaktionära.
Markus Johnson – examensarbete våren 2017 Konstfack
PROGRAM
12:00 Gratis lunch
12:30 – 12:45 Markus Johnson – presentation av utställning
13:00 – 13:40 Föredrag: Under arbete: Tryck på! – MMS
MMS är en grupp grafiska formgivare (Maryam Fanni, Matilda Flodmark, Sara Kaaman) som sedan 2012 samarbetar med skrivande om och undersökningar av visuell kultur med en feministisk och arbetskritisk grund.
Maryam Fanni från MMS kommer att prata utifrån gruppens senaste arbete som handlar om kvinnliga arbetares historia inom grafiska yrken.
13:50 – 14:20 Föredrag: Organiserat svibel – Typografernas egna tidningar ur Svenska typografförbundets arkiv – Rikard Heberling
Rikard kommer att tala om ett pågående arbete med ett kapitel inom forskningsprojektet En svensk boktryckstyp 1897–1930. Utgångspunkt för kapitlet är material i Svenska Typografförbundets arkiv, en samling tillfällighetstryck utgivna kring sekelskiftet 1900. Gemensamt för dessa tryck är att de är initierade av typograferna själva, ofta producerade utanför ordinarie arbetstid och utan tryckeriledningens vetskap, i syfte att samla in medel till olika stödfonder. Flera av tidningarna gavs ut i samband med fester. Materialet berättar en annan historia om typografisk formgivning än den som dominerat historieskrivningen inom fältet. Svenska Typografförbundets arkiv förvaras hos Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.