Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Arbetarna och tekniken

november 6 @ 18:00 - 19:00

Rationalisering

Under mellankrigstiden växte en rationaliseringsrörelse fram i Sverige som samlade eliten inom näringsliv, politik och vetenskap. Målsättningen var att avsevärt öka arbetsproduktiviteten och effektiviteten i den svenska industrin. Rationaliseringen stod i centrum för de förhandlingar mellan LO och SAF som 1938 resulterade i Saltsjöbadsavtalet och som formellt etablerade klassamarbete som politisk modell i Sverige.

Tidigare forskning har främst undersökt rationaliseringens roll i de centrala förhandlingarna mellan LO och SAF. Men hittills har färre studerat arbetarnas reaktioner på denna utveckling.

Arbetarna och tekniken belyser hur arbetarnas erfarenheter av rationaliseringar påverkade arbetsmarknaden och bidrog till utvecklingen av den svenska modellen under 1900-talet. Den undersöker hur rationaliseringar blev en politisk fråga för arbetarrörelsen, hur arbetare på verkstadsgolven närmade sig rationaliseringar och påverkade debatten inom rörelsen, samt vilka metoder arbetare använde för att försvara eller öka sitt inflytande på arbetsmarknaden. Den nuvarande förståelsen av grunden för den svenska modellen utmanas och den inverkan som lokal facklig aktivism avseende rationaliseringar hade på arbetsmarknadens institutionella ramverk lyfts fram.

Arvand Mirsafian är ekonom-historiker på Uppsala universtiet och inriktad på arbetsmarknadsrelationer, tekniska förändring och ekonomisk politik under 1900-talet. Arbetarna och tekniken är hans doktorsavhandling.

Använd länken i detta evenemang för att öppna webinariet.

Detaljer

Datum:
november 6
Tid:
18:00 - 19:00
Evenemang Taggar:
, , , ,
Webbplats:
https://us06web.zoom.us/j/85765410903

Arrangör

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, ABF Stockholm, LO-distriktet Stockholms län, Långholmens folkhögskola

Plats

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Elektronvägen 2
Huddinge , 141 49 Sverige
+ Google Map
Telefon
08-412 39 00
Visa Plats-webbplats